Een Papieren Monument Voor De Papierlozen


Zichtbaarheid voor de onzichtbaren, A paper monument for the paperless

Een Papieren Monument Voor De Papierlozen

‘Een Papieren Monument Voor De Papierlozen’ is een kunstproject opgezet ter promotie en steun aan de papierloze/ongedocumenteerde vluchtelingen in Nederland, door hen letterlijk een gezicht te geven in houtgravures. Deze portretten zullen afgedrukt en verspreid worden om meer zichtbaarheid en aandacht aan de acties van We Are Here te genereren.

Migranten worden als indringers beschouwd, ze worden in gevangenissen opgesloten. De portretten in hun dossiers zijn vluchtige kiekjes. Systematisch, bijna industrieel, aan de lopende band genomen. Dit papieren monument schenkt juist warmte en tijd aan het portret. Een kunstenaarshand, houtskool schets, zwaar gutswerk tegenover kille bureaucratische procedures.

Ze zullen in de straten van de Randstad geplakt worden. Zodat voorbijgangers dagelijks herinnerd worden aan deze groep mensen die leven in de anonimiteit.

Himmelsbach was initiatiefnemer en verzamelde een groep van 15 kunstenaars die portretten maakten in houtgravures. Qua techniek koos hij bewust voor houtgravure vanwege de stijleenheid en de rijke sociale geschiedenis. Al begin vorige eeuw werd deze grafische techniek ingezet; van het expressionisme tot politieke pamfletten. Boegbeelden Frans Masereel tot Käthe Kollwitz maakten afbeeldingen in houtgravure om mensen tot sociale verandering te inspireren.

Dank aan kunstenaars Maria Vera Alvarez, Chiel te Bokkel, Maurice van Daalen, Loes Degener, Joost Eijkholt, Cathelijn van Goor, Elisa Grasso, Heleen van der Hoogt, Jeffry Koopman, Janneke Kragt, Annika Lelivelt, Prosper de Roos, Mariska Schomper, Rutger van der Tas, Fabiola Veerman, Vera Verseput, Jurga Zelvyte, Judith Zwaan.

Dit project is in samenwerking met We Are Here, Manette van Ingenegeren en Loes Degener.

IMG_6947b zw

IMG_6960b zw portret met portretten

OTHER PROJECTS


There are no related portfolio found!