Een Papieren Monument Voor De Papierlozen


Zichtbaarheid voor de onzichtbaren, A paper monument for the paperless

Een Papieren Monument Voor De Papierlozen

Gezocht: street artists, activisten, burgerlijk-ongehoorzamen en vrolijke plakkers voor de oprichting van ‘A Paper Monument for the Paperless’

‘We Are Here’ is een groep vluchtelingen in Amsterdam die vanuit de Nederlandse overheid geen onderdak krijgt maar ook niet mag werken en dus op straat zou moeten leven. De groep heeft besloten de onmenselijke situatie waarin zij leven zichtbaar te maken, door zich niet meer te verschuilen maar juist de situatie van afgewezen maar onuitzetbare vluchtelingen in Nederland aan de kaak te stellen. Dankzij de kracht van de vluchtelingen en de hulp van vele supporters, bestaat de groep al zo’n vijf jaar. (Bron: http://wijzijnhier.org)

‘A Paper Monument for the Paperless’ is een monument in wording, die meer zichtbaarheid en aandacht moet genereren voor deze anonieme groep ongedocumenteerden. Iedereen kan daar vanaf nu een steentje aan bijdragen door een A2 formaat poster set (in de vorm van een krant met 31 houtsnede portretten van deze vluchtelingen, gemaakt door een diverse groep kunstenaars en illustratoren) op te vragen en deze rond te plakken, aan te bieden aan je gemeentebestuur of anderszins te publiekelijk te verspreiden of mee te denken hoe via media (online, lokale krant of radio) meer ruchtbaarheid aan dit initiatief kan worden gegeven.Meedoen? 
We hebben duizenden posters voor wildplakkers in en voorbij de grensen van Europa gereserveerd. Check deze link voor verzend en print informatie en prijzen (gezien dat we een no-budget initiatief zijn vragen we een kleine donatie voor de onkosten en verzendkosten).

Een afspraak maken om de kranten gratis in Amsterdam op te halen kan ook.

Mocht je potentiële mede-plakkers of andere geïnteresseerden kennen, breng ze dan graag op de hoogte van deze oproep.

Video door Elisa Grasso

Plaxie tegenover het Stedelijk Museum Amsterdam

Uitgebreide uitleg A Paper Monument For The Paperless

‘Een Papieren Monument Voor De Papierlozen’ is een kunstproject opgezet ter promotie en steun aan de papierloze/ongedocumenteerde vluchtelingen in Nederland, door hen letterlijk een gezicht te geven in houtgravures. Deze portretten zullen afgedrukt en verspreid worden om meer zichtbaarheid en aandacht aan de acties van We Are Here te genereren.

Migranten worden als indringers beschouwd, ze worden in gevangenissen opgesloten. De portretten in hun dossiers zijn vluchtige kiekjes. Systematisch, bijna industrieel, aan de lopende band genomen. Dit papieren monument schenkt juist warmte en tijd aan het portret. Een kunstenaarshand, houtskool schets, zwaar gutswerk tegenover kille bureaucratische procedures.

Ze zullen in de straten van de Randstad geplakt worden. Zodat voorbijgangers dagelijks herinnerd worden aan deze groep mensen die leven in de anonimiteit.

Himmelsbach was initiatiefnemer en verzamelde een groep van 15 kunstenaars die portretten maakten in houtgravures. Qua techniek koos hij bewust voor houtgravure vanwege de stijleenheid en de rijke sociale geschiedenis. Al begin vorige eeuw werd deze grafische techniek ingezet; van het expressionisme tot politieke pamfletten. Boegbeelden Frans Masereel tot Käthe Kollwitz maakten afbeeldingen in houtgravure om mensen tot sociale verandering te inspireren.

Dank aan kunstenaars Maria Vera Alvarez, Chiel te Bokkel, Maurice van Daalen, Loes Degener, Joost Eijkholt, Cathelijn van Goor, Elisa Grasso, Heleen van der Hoogt, Jeffry Koopman, Janneke Kragt, Annika Lelivelt, Prosper de Roos, Mariska Schomper, Rutger van der Tas, Fabiola Veerman, Vera Verseput, Jurga Zelvyte, Judith Zwaan.

Dit project is in samenwerking met We Are Here, Manette van Ingenegeren en Loes Degener.

We Are Here reunie i.s.m. Diana Krabbendam (The Beach), Jo van der Spek  (M2M), Manette Ingenegeren, foto door Manette Ingenegeren,

London, Zanzibar en Brussel

KunstRAI, Rob Malasch, (Galerie Serieuze Zaken / WOW Amsterdam)

IMG_6947b zw

Houtsnede en portretworkshop

IMG_6960b zw

 

 

OTHER PROJECTS