Embassy of Goodwill


One hour of free help for the New Yorkers

Embassy of Goodwill

Inwoners van New York konden een uur gratis hulp ontvangen, als poging om het Nederlands sociale imago te redden. Tijdens het public art en performance festival ‘Art In Odd Places’ 2014, bood Himmelsbach in samenwerking met performance kunstenaar Marieke Warmelink gratis hulp aan op en vanuit Union Square. Terplekke gaven ze hulp en namen hulp-boekingen aan voor de week na het festival. Als ‘strijders voor de nationale reputatie’ proberen zij populistische retoriek op een vruchtbare manier in te zetten.

Gedurende tien dagen hielpen ze een grote variëteit aan mensen in verschillende delen van New York.

In plaats van een kunstwerk toe te voegen aan een omgeving die voor de kunstenaars onbekend gebied is, verheffen Himmelsbach en Warmelink dienstbaarheid tot vorm van performance kunst om dieper contact met de nieuwe omgeving te krijgen.

Door integere hulp aan te bieden openen deuren die voor tijdelijke bezoekers en nieuwkomers gesloten blijven. Hulp aanbieden is een signaal om aan te geven dat sociale kunstenaars vuile handen willen. In plaats van toeschouwer te blijven van ‘s werelds misère. Engagement gaat voor hen om het vertalen van ‘grote’ vraagstukken naar daden die persoonlijk op een lokaal niveau te realiseren zijn.

In 2015 is ‘ Een Dag Gratis Hulp’ geselecteerd tot de beste performances van afgelopen tien jaar door het New Yorkse Art In Odd Places. Opnieuw zijn de kunstenaars uitgenodigd om naar New York te komen.

Dit project is gesteund door The Netherland America Foundation en het Nederlands consulaat in New York.

 

Himmelsbach - A sign for help 2015...

OTHER PROJECTS