Het Monument voor Prima Mensen, Haarlem


Optimisme als gemeenschappelijk verhaal

Het Monument voor Prima Mensen, Haarlem

Het Monument voor Prima Mensen, Slachthuisbuurt is een community art project in de Slachthuisbuurt in Haarlem. Buurtbewoners uit deze groeiwijk kregen begin 2012 de mogelijkheid om een monument voor hun buurtgenoten op te richten. In workshops kon men de naam van iemand die men een warm hart toedraagt kleien. Deze werden afgegoten en zijn in een park in aanbouw verwerkt tot buurttafel en monument.

Het monument is 14 meter lang en is betegeld met vierhonderd tegels met namen van prima mensen. Dit project is ontwikkeld en tot stand gekomen dankzij de inspirerende inzet van vele actieve wijkbewoners. Zij dachten mee over de vorm, selecteerden locaties en legden het prima mens logo in het tafelblad.

Opdrachtgever: Woningbouwcorporatie Ymere

No Academy partner woningbouwcoöperatie Ymere kampte met het vraagstuk hoe in contact te komen met ‘de onbereikbare burger’. Himmelsbach breekt met toeschouwerschap. Door te kijken naar het EEN DAG GRATIS HULP project concludeerden ze dat agendaloosheid van Himmelsbach hem in staat stelt in contact te komen met de ‘onbereikbare burger’. Doordat Ymere zelf wel een agenda heeft zullen zij niet zomaar het vertrouwen krijgen om andere verhalen te horen dan die over klachten en financiële kwesties.

 

 

15-12-07 PrimaMensen_Sfeer_02

15-12-07 PrimaMensen_Sfeer_05

15-12-07 PrimaMensen_Sfeer_11

Foto’s: Unai Risueño

OTHER PROJECTS