De Nieuwe Vermeer


De Nieuwe Vermeer

Persbericht 

Amsterdam, 12 februari 2023

Sociaal kunstenaar Himmelsbach wint omroep MAX tv-wedstrijd ‘De Nieuwe Vermeer’ 

Himmelsbach (1983) heeft met  zijn verrassende interpretatie van Johannes Vermeers verloren werk, “Daer een Seigneur zijn  handen wast” zondag 12 februari jl. de tv-wedstrijd ‘De Nieuwe Vermeer’ gewonnen. Himmelsbach heeft het werk van Vermeer op een unieke en verrassende wijze geherinterpreteerd door het hedendaagse dilemma van een statushouder te verbeelden, ondersteund door Vermeers stijlelementen.

In Himmelbach’s werk ‘Daer een statushouder zijn handen wast’ zien we Khalid, die na 16 jaar illegaliteit eindelijk een verblijfsvergunning heeft. Hij wast zijn handen om zijn goede intenties aan de moeder van zijn dochter te tonen in de hoop dat hij zijn dochter weer mag zien. Himmelsbach heeft het werk uitgevoerd als houtsnede, gedrukt op 400 grams Hahnemühle papier. Teneinde de conceptuele aanpak te benadrukken heeft Himmelsbach het verder gebruik van kleur achterwege gelaten .

Himmelsbach is bekend vanwege zijn sociale kunstwerken en  guerrilla-interventies met bijvoorbeeld zijn project ‘A Paper Monument for the Paperless. Zijn werk is onderdeel van de collecties van het in Sittard gevestigde De Domijnen Museum en het International Institute of Social History in Amsterdam. Hij heeft in o.a. in Berlijn, Brussel, Gent en New York geëxposeerd. Onlangs heeft Himmelsbach de Museum Het LAM’s Art Entrepreneur Award gewonnen.

Een publiek geheim
Wat het publiek in het programma niet te zien krijgt is dat Himmelsbach de tv-wedstrijd als ludieke aftrap begon door een beroep te doen op een helderziende die in contact zei te staan met Johannes Vermeer. Vermeer vertelde dat het verloren werk ‘De Heer die zijn handen wast’ niet meer bestond en dat inspiratie en resonantie van zijn werk in de huidige tijd het belangrijkste was voor zijn queeste. Hierop besloot Himmelsbach om een statushouder te portretteren met Vermeers zegen.

Gesigneerde en genummerde editie
Dit werk zal vanaf 20 maart t/m 4 juni 2023 te zien in Museum Prinsenhof Delft. Het werk is in een editie van 5 gesigneerde en genummerde afdrukken gemaakt (en 3 artist prints) en zal na de museum opening aangeboden worden via www.himmelsbach.nl/shop

OTHER PROJECTS