Trots om aan te kondigen dat IMPAKT boodschappen heeft gedaan uit de HIMMELSBACH subversieve ideeëncatalogus en ervoor koos om idee 135, ‘De Woke Award’, samen met mij te ontwikkelen tijdens IMPAKT Festival 2024: DEAL WITH IT
Een speelse disruptie van de Woke-discussie
De Woke Award is een subversieve prijsuitreiking die reflecteert op de hyperbewuste tijdgeest, de grenzen van activisme en de complexiteit van hedendaagse morele dynamieken. In samenwerking met IMPAKT Festival 2024: DEAL WITH IT, werd deze award ontwikkeld als een speelse maar kritische interventie in het steeds gepolariseerder debat over woke, politieke correctheid en ideologische krampachtigheid.
Is woke de nieuwe politieke correctheid?
De centrale vraag van de Woke Award: is woke een noodzakelijke bewustwording of moraliteit in overdrive? Vanuit deze gedachte organiseerden we op 2 november 2024 een prijsuitreiking waarin publieksnominaties, expertinzichten en performance-elementen samenkwamen in een ongefilterde, dadaïstische clash. Met een panel van experts, waaronder Stefan Ruitenbeek, Maarten Doorman en Jeanette Chedda (gemodereerd door Cecile van Bruggen), verkenden we de spanning tussen activisme, ideologische zuiverheid en de onbedoelde gevolgen van de woke-beweging.
Nominaties waren open voor het publiek: iedereen kon een individu, organisatie of concept voordragen dat volgens hen ‘woker dan woke’ was. Dit resulteerde in een shortlist waarin uiteenlopende namen en begrippen de revue passeerden.
Een avond vol absurdisme en confrontatie
Ik heb nog nooit een ontregelender evenement meegemaakt dan de Woke Award. Het enige wat hier enigszins bij in de buurt komt, zijn beschrijvingen van de Dada-performances in Cabaret Voltaire. Om de vijf seconden diende zich een totaal onverwachte wending aan—verborgen momenten in hoeken die beter onbesproken blijven of het daglicht niet kunnen verdragen, acteurs die de show stalen en discussies die een eeuw zouden kunnen voortduren over wie de meeste impact had, wie wat heeft geïnitieerd en wie het podium het meest verdiende.
Nominatie van KIRAC en de overwinning van ‘duurzaamheid’
Filosoof Maarten Doorman nomineerde KIRAC, het controversiële kunstkritiekcollectief, met de stelling dat woke-denken net zo binair is als het anti-woke denken dat het bestrijdt. Het publiek koos echter voor een minder ambivalente winnaar: de term ‘duurzaamheid’, voorgedragen door community-kunstenaar Klaar van der Lippe als kritiek op de leegte en het façadedenken rondom het begrip.
Net toen de avond een duidelijke winnaar leek te hebben, sloeg de anarchie toe: een groep roodgekleden vrouwen stormde het podium op en stal de award. Was dit een geplande improvisatie? Een symbolische daad? Een parodie op de eindeloze projectie van vijandbeelden?
Het antwoord op deze vragen blijft even ambivalent als de award zelf. Zoals met elk goed kunstwerk laat de Woke Award zich niet volledig verklaren, maar blijft het prikkelen, irriteren en uitnodigen tot discussie.
De eerste editie van de Woke Award bewees dat de hedendaagse discussies over activisme en ideologie serieuze lucht nodig hebben, en dat humor en disruptie krachtige wapens kunnen zijn in het maatschappelijk debat.
Wil je de chaos opnieuw beleven? Hier is je kans –>LINK<–. Maar wees gewaarschuwd: het is ongemakkelijk.