One Hour of Free Help, Embassy of Goodwill


One hour of free help for the New Yorkers

One Hour of Free Help, Embassy of Goodwill

Inwoners van New York konden een uur gratis hulp ontvangen, als poging om het Nederlands sociale imago te redden. Tijdens het public art en performance festival ‘Art In Odd Places’ 2014, bood ik in samenwerking met performance kunstenaar Marieke Warmelink gratis hulp aan op en vanuit Union Square. Ter plekke gaven we hulp en namen we hulp-boekingen aan voor de week na het festival. Als ‘strijders voor de nationale reputatie’ zetten we populistische retoriek voor sociale doelen in.

Gedurende tien dagen hielpen we een grote variëteit aan mensen in verschillende delen van New York. In plaats van een kunstwerk toe te voegen aan een omgeving die voor ons onbekend gebied is, verheffen wij dienstbaarheid tot vorm van performance kunst om dieper contact met de nieuwe omgeving te krijgen.

Door integere hulp aan te bieden openen deuren die voor tijdelijke bezoekers en nieuwkomers gesloten blijven. Hulp aanbieden is een signaal om aan te geven dat sociale kunstenaars vuile handen willen in plaats van toeschouwer te blijven van ‘s werelds misère. Engagement gaat voor ons om het vertalen van ‘grote’ vraagstukken naar daden die op een persoonlijk en lokaal niveau te realiseren zijn.

In 2015 is ‘ Een Uur Gratis Hulp, Embassy of Goodwill’ geselecteerd tot de beste performances van afgelopen tien jaar door het New Yorkse Art In Odd Places festival, door curatoren Kendal Henry and Sara Reisman. Waarop we opnieuw zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het elfde ‘AiOP’s odd-numbered milestone anniversary

Dit project is gesteund door The Netherland America Foundation en het Nederlands consulaat in New York.

 

Himmelsbach - A sign for help 2015...

OTHER PROJECTS