Het Monument voor Prima Mensen, Haarlem


Optimisme als gemeenschappelijk verhaal

Het Monument voor Prima Mensen, Haarlem

Het Monument voor Prima Mensen, Slachthuisbuurt is een community art project in de Slachthuisbuurt in Haarlem. Buurtbewoners uit deze groeiwijk kregen begin 2012 de mogelijkheid om een monument voor hun buurtgenoten op te richten. In workshops kon men de naam van iemand die men een warm hart toedraagt kleien. Deze werden afgegoten en zijn in een park in aanbouw verwerkt tot buurttafel en monument.

Het monument is 14 meter lang en is betegeld met vierhonderd tegels met namen van prima mensen. Dit project is ontwikkeld en tot stand gekomen dankzij de inspirerende inzet van vele actieve wijkbewoners. Zij dachten mee over de vorm, selecteerden locaties en legden het prima mens logo in het tafelblad.

Opdrachtgever: Woningbouwcorporatie Ymere

No Academy partner woningbouwcorporatie Ymere kampte met het vraagstuk hoe in contact te komen met ‘de onbereikbare burger’. Door te kijken naar mijn ‘Een Dag Gratis Hulpproject’ concludeerden ze dat mijn ‘agenda loosheid’, mezelf in staat stelt in contact te komen met de onbereikbare burger. Doordat Ymere zelf wel een agenda heeft zullen zij niet zomaar het vertrouwen krijgen om andere verhalen te horen dan die over klachten en financiële kwesties. Daarom werd ik door Ymere ingezet als ‘agenda loze’ ambassadeur om te werken met de bewoners van Slachthuisbuurt in Haarlem.

Project video door Mirjam von Banniseht

De volgende foto’s zijn van Unai Risueño, opening ‘Monument for Okay People, Haarlem’:

15-12-07 PrimaMensen_Sfeer_02

15-12-07 PrimaMensen_Sfeer_05

15-12-07 PrimaMensen_Sfeer_11

OTHER PROJECTS