Een artistiek laboratorium voor nieuwe perspectieven
De Himmelsbach Ideeën Bibliotheek is het resultaat van vijftien jaar experimenteren met sociale interventies, monumenten en speculatieve strategieën. Als kunstenaar opereer ik op het snijvlak van kunst, activisme en humor. Mijn missie is om vastgeroeste denkbeelden te kantelen, nieuwe perspectieven te openen en maatschappelijke vraagstukken op een speelse en artistieke manier te benaderen.
In 2020 zette ik mijn ideeënbibliotheek voor het eerst open voor publiek tijdens een residentie bij Werkplaats Molenwijk, onderdeel van kunstplatform Framer Framed in Amsterdam-Noord. In deze installatie nodigde ik buurtbewoners uit om mijn ideeën te lezen en met mij in gesprek te gaan over hun eigen vraagstukken. Dit leidde tot het Ideeën Spreekuur, waarin we samen naar onverwachte oplossingen zochten.
Het spreekuur was een open en laagdrempelige ontmoeting waarin deelnemers hun vragen en frustraties bespraken, van afvaloverlast tot politieke representatie. In plaats van voor de hand liggende antwoorden bood ik nieuwe denkrichtingen, artistieke interventies en soms absurde, maar doeltreffende oplossingen.
Voorbeelden van interventies uit het spreekuur zijn:
De 120 ideeën die tijdens deze residentie centraal stonden, waren gebaseerd op schetsen en notities uit mijn aantekenboeken. Deze krabbels voorzag ik van wervende teksten en presenteerde ze als een catalogus voor sociale verandering. Ik merkte dat de ideeën met uitgewerkte tekeningen het publiek het meest prikkelden.
Sindsdien is de Himmelsbach Ideeën Bibliotheek verder geëvolueerd. Tijdens residenties bij Artphy (Groningen) en de middeleeuwse Athenaeumbibliotheek (Deventer) heb ik mijn ideeën zorgvuldig uitgewerkt in pentekeningen, grafiek en collages. De volledige collectie is samengebracht in een A3-PDF, die dient als zowel expositie-installatie als conversatiewerk. Deze wordt internationaal ingezet als inspiratiebron voor nieuwe gesprekken, ideeën en samenwerkingen.
De Ideeënbibliotheek is geen statisch archief, maar een levend laboratorium. De ideeën kunnen als inspiratie dienen voor anderen om hun eigen vraagstukken aan te pakken, maar ook als een praktische catalogus waaruit opdrachtgevers nieuwe plannen kunnen laten realiseren.
Met dit project wil ik de kracht van conceptueel denken zichtbaar en toegankelijk maken, en laten zien dat kunst niet alleen een expressie is, maar ook een strategie om maatschappelijke vraagstukken te benaderen.
Wil je samenwerken of een ideeën spreekuur organiseren? Neem contact op.